Zoeken

De Tuinman

Het begrip voltooid leven wordt is een actueel onderwerp waar ik als ‘jonge man’ over nadenk. Ik ben tuinman en ik vergelijk de tuin graag met het echte leven. Maar nu raak ik in de war. In een kerkblad van de Protestante Kerk in Amersfoort schreef ik een blog over de tuin en voltooid leven. 

Het begrip voltooid leven wordt is een actueel onderwerp waar ik als ‘jonge man’ over nadenk. Ik ben tuinman en ik vergelijk de tuin graag met het echte leven. Maar nu raak ik in de war. Hoe zit het met een oude tuin. Wilde rozen geuren zo sterk dat je er bijna een fiets tegenaan kunt zetten. Hoor ik jonge vogelgeluiden in de kruin? Uit een afgehakte boom spruit een scheut.

In de dagen rond pasen zijn tuinen de achtergond van het grote lijden van Christus. Het is volbracht en de dood is overwonnen. Na de opstanding denkt Maria even dat Jezus de tuinman is tot ze Zijn stem hoort. Dat vind ik zo bijzonder. Ik denk ook dat Hij de tuinmani is. Het boek dat tot leven komt, en in de tuin kun je zomaar de Tuinman tegenkomen.

Over boeken gesproken wil ik even ‘De geheime tuin’ noemen. Hierin wordt een bijzonder beeld geschetst van een verwaarloosde tuin. Angst, verdriet, en pijn worden onder ogen wordt gezien en naarmate de bloemen gaan bloeien gaan ook de harten voor elkaar open.

 Als ik een verwaarloosde tuin kom dan probeer ik altijd door de chaos die is ontstaan de lijnen en het idee erachter te begrijpen. Je ziet hoe mooi de tuin moet zijn geweest. Je komt bloemen tegen, oude bomen en struiken die de ruimte hebben gepakt die ze konden pakken. En de verwilderde bollen hebben een bloementapijt gevormd. In doornstruiken nestelen vogels en vlinders hebben de perfecte waardplant gevonden in de ruige onkruiden.

Wat ingewikkeld onderwerp is voltooid leven toch. Ik weet het zelf ook niet, dus kan ik het ook niet voor een ander invullen. Als tuinman zeg ik: laat mij je handen zijn, laat me kijken door jouw ogen, en vertel me over de geuren van herinnering? Dan weet ik welke planten ik op je graf kan planten als je terugkeert naar de aarde waar je vandaan komt.

Referenties

Het grafje van Ralph

Toen mijn zoontje overleed was Daniël er als een vriend en samen praat je over de dingen die gebeurd zijn en de dingen die nog komen.

Neem contact op met De Groene Loods

Wordt het tijd dat je aan de slag gaat in je tuin? Wil je het groots aanpakken of volstaat een kleine ingreep met effect? Graag denken we met je mee. Voel je vrij om te reageren.