Zoeken

Tuin vol ontdekkingen

Voor Merel, is haar tuin vooral een obstakel. Ze kan er niet goed mee uit de voeten. De moestuin die ze ooit begonnen is staat vol met onkruid. Ze vind haar tuin niet mooi en het geeft haar geen plezier. Ze wil vertrouwen krijgen en lef laten groeien om in te grijpen.

We beginnen met het helder formuleren van de verwachtingen. We maken de afspraak om een half jaar samen te werken zodat Merel haar tuin en haar drijfveren leert kennen. De verwaarloosde moestuin vraagt als eerste alle aandacht. Vanzelfsprekend oefent ze met de basisprincipes van het tuinieren. Er ontstaan verwachtingen over de oogst.

De moestuin mag steeds meer ruimte innemen en vanuit het huis worden gezien.
Gaandeweg gaat ze ontwerpen en structuur aanbrengen. Voor het eerst in haar leven verplant ze een haag. Deze ingreep vraagt lichamelijk en mentaal veel energie. Het resultaat is een andere ruimtebeleving en een gevoel van overwinning.

De bloemenborder is overwoekerd met zevenblad. Ze ziet er als een berg tegenop om dit te veranderen. Op een bepaald moment heeft ze voldoende moed om de ‘grootse vijand’ in haar tuin te lijf te gaan. Zevenblad vindt ze een nutteloze plant. Door er pesto van te maken ontstaat er een ander beeld.

Zevenblad verwijderen is grove en tijdrovende klus. Ze is dit zware werk niet gewend. Ze wisselt het af met klein en gevoelig werken: op d’r kont haalt ze stukjes wortel uit de zachte grond en laat ze het zand tussen haar vingers door glijden.

Tijdens de werkzaamheden koppelt ze herinneringen en ervaringen uit verleden aan het heden. De manier waarop ze praat over haar jeugd, haar werk en haar sociale netwerk vallen vaak samen met de bezigheden in de tuin. Zevenblad uitroeien raakt aan dat ze vroeger is gepest.

In de achtertuin maakt Merel ruimte voor een bloemenborder. Tijdens het rooien van bloemen en planten stelt ze een boeket samen, waarin zelfs bloemen van zevenblad zijn verwerkt. Wat van haar gelijk de container in mag krijgt zo eerst nog even wat aandacht op te tuintafel. Dat vind ze een onverwachte ontdekking tijdens het tuinieren.

In de voortuin kiest ze voor een andere aanpak als in de achtertuin. Ze heeft er geen behoefte aan om daar ook haar masker af te zetten. Een extra parkeerplaats is wel praktisch, en ze gaat dat zelf doen. Ze merkt op dat stratenmaker zijn zwaar werk is, maar soms ook precies en verfijnd. Ze ontdekt tegelijk dat ze fysiek sterker is geworden.

Ze bezoekt een plantenkwekerij. Haar reactie op de duizenden planten: ‘Ik weet het niet’ en ‘Ik vind alles stom’. Toch lukt het haar om planten en combinaties te ontdekken waar ze enthousiast van wordt. Ze maakt ‘minituintjes’ in plantenkratten. De sfeer benoemd ze als bermeffect, bosbeeksfeer. ‘Bij die sfeer voel ik me prettig. Dat wil ik in mijn tuin ook bereiken’.

Referenties

Dicht bij mezelf blijven in mijn tuin

Mijn vraagstuk was hoe ik de tuin bij ons nieuwe huis zou gaan realiseren en inrichten. Ik heb Daniel van Tuinpraktijk De Groene Loods gevraagd daarin te adviseren en daarbij te begeleiden.

Neem contact op met De Groene Loods

Wordt het tijd dat je aan de slag gaat in je tuin? Wil je het groots aanpakken of volstaat een kleine ingreep met effect? Graag denken we met je mee. Voel je vrij om te reageren.