Zoeken

De mens centraal

Tuinieren helpt bij het uitdrukken van je gevoelens. Levensvragen, gebeurtenissen of herinneringen geven de tuin kleur en betekenis.

Na jarenlang in een flat gewoond te hebben zijn we nu verhuisd naar huis met een grote tuin. We hebben allebei geen verstand van tuinieren. Een vriend vertelde over de tuinaanpak van De Groene Loods. Dat zagen we wel zitten: samen een plan bedenken wat echt bij jezelf past en ook samen aan de slag. Om de week gaan we ongeveer twee uur tuinieren. We leren onze tuin kennen en groeien zelf mee. Grote veranderingen komen later wel.

Mijn partner is morgen jarig en ik wil haar graag verrassen met een speciaal cadeau. Een kleine ingreep in de tuin: uitbreiden van het gazon. Zij heeft totaal geen idee dat dit er aankomt. Ik ben zo benieuwd hoe ze gaat reageren. Het bleek nog een hele klus, maar alles was precies op tijd af. Leuk om samen dit samen te doen en te delen. Dat vind ik echt een meerwaarde.

Na alles wat ik heb meegemaakt overleed ook nog mijn partner. Achteraf zie ik pas hoe depressief ik echt was. Uit mezelf zou ik niet zomaar hulp vragen, die stap was te groot. Ik heb altijd veel in de tuin gewerkt. Het idee om in mijn tuin aan de slag te gaan stond me dan ook wel aan. Een creatieve en eigentijdse aanpak spreekt me meer aan dan hulp van een rouwverwerkinggroep of maatschappelijk werker. Aan de hand van verschillende werkvormen en thema’s heb ik mijn levensverhaal kunnen vertellen. Fijn als er echt naar je geluisterd wordt. Stap voor stap groeide mijn zelfvertrouwen en in gelijke mate groeide het tuinontwerp mee. Daarna samen aanleggen en verhaal vormgeven. De tuin is voorlopig af. Het belangrijkste is dat ik weer zin in leven heb.

Mijn vader was tuinman en ik ben ook tuinman. Ik hou van tuinieren en van de taal van de tuin. Toch gaat het niet goed met me. Ik heb jaren op straat geleefd. Gelukkig heb ik deze plek waar ik in de tuin mag werken en waar alles voor me wordt geregeld. Het werk in de tuin zorgt dat ik me beter voel. Een luisterend oor vind ik heel belangrijk. Dat er nu eens echt aandacht voor mij is. Daardoor neemt de apathie af waar ik anders in wegzak. Eigenlijk ben ik een vrolijke man met veel humor.

Drie jaar heb ik voor mijn vriendin gezorgd voor ze overleed. Ik heb daar eigenlijk nooit over kunnen praten. Achter een masker van stoer gedrag stopte ik het weg. Dat het ook anders kon kwam niet bij mij op. Het heeft me enorm geholpen om dit verdriet vorm te geven zonder woorden. Ik heb zelf een object gemaakt van allerlei soorten hout en ijzer met daarin een foto van haar en dat staat nu in de tuin. Het maken en een plek heeft mij geholpen. Mijn tuin is nu een plek om haar te herinneren, om kracht te vinden voor vandaag.

Toen de bestrating was gelegd in mijn zelfontworpen tuin liep ik tegen een probleem aan met de beplanting. Ik had niet zo’n goed idee hoe ik dat moest aanpakken. Toen kwam ik Daniel tegen en die nodigde me uit om samen naar een grote kwekerij te gaan om planten te kijken. Op de kwekerij dacht ik eerst: wow, dit gaat niks worden… teveel planten. We hebben twee uur rondgelopen en ondertussen heb ik een minituin gemaakt in een plantenkrat. Daniel kon heel mooi uitleggen waar je op moet letten bij het opbouwen van een border. De planten die ik heb gekozen zijn allemaal in het beplantingsplan opgenomen en aangevuld met andere soorten.

Ik hou ontzettend veel van tuinieren. Het meeste kan ik zelf doen. Toch vind ik het fijn als er af en toe een vakman met me meekijkt. Het vierseizoenencontract dat De Groen Loods aanbiedt is daar helemaal geschikt voor. Daniel komt elk seizoen een dag samen met mij tuinieren. Al mijn vragen en plannen kan ik dan bespreken, oefenen en organiseren.

De manier waarop ik het afgelopen jaar in de tuin bezig ben geweest, is voor mij heel betekenisvol. Ik heb allerlei soorten gereedschappen geprobeerd: handen en voeten, schop en schrepel, bosmaaier en kettingzaag. Met aandacht voor de klus en de omgeving. Samen ontdekken wij dan steeds een betekenisvolle tak aan de boom van mijn groeiproces: bijvoorbeeld zelfvertrouwen, lef, kracht, samenwerken.

Onze jongste zoon is op school erg onzeker volgens de juf. Thuis lijkt het andersom te zijn. Dat zorgt soms voor minder leuke situaties. We zijn blij met de wijze waarop De Groene Loods onze zoon heeft begeleid: Hij speelt dolgraag buiten en het liefst wil hij een eigen hutje. Voordat het hutje er is, wil hij graag opruimen. Na verloop van tijd is hij zover dat de hut gebouwd kan worden. Dat vraagt creativiteit en aanpassing. Hij kan naar binnen en gaan inrichten. Dat doet hij heel precies en gedetailleerd, maar ook met veel fantasie. Daarna moeten er echt bloembollen geplant worden om de hut. En ook nog een vijver erbij. Bij de overbuurman haalt hij een kikker. Zo gaat hij van binnen weer naar buiten. De hut is zijn eigen plek geworden en een vertrekpunt om de omgeving te ontdekken. Door hem deze ruimte te gunnen en te investeren in zijn welbevinden is het thuis gezelliger geworden voor ons allemaal. 

Referenties

Onze tuin blijft groeien

Gerwin en Laurine vertellen over hun ervaring met Tuinpraktijk De Groene Loods. Langzamerhand krijgen de plannen én krijgt de tuin meer vorm.

Neem contact op met De Groene Loods

Wordt het tijd dat je aan de slag gaat in je tuin? Wil je het groots aanpakken of volstaat een kleine ingreep met effect? Graag denken we met je mee. Voel je vrij om te reageren.